به گزارش “خط شمال” عطاءالله کاویان مدیرکل حفاظت محیطزیست مازندران بعد از ظهر امروز در جلسه اضطرار آلودگی هوا که در استانداری مازندران برگزار شد، اظهار کرد: در ذیل قانون هوای پاک در سال ۹۶ برای اولین بار کارگروه اضطرار آلودگی هوا در استان تشکیل شد.
وی افزود: وقایع طوفانهای گردوغبار در تاریخ چهارم و بیستم شهریور ماه امسال که در استان مازندران داشتیم بخشهای قابل توجهی از استان بهویژه شرق تا مرکز استان را تحت تاثیر خود قرار داد.
مدیرکل حفاظت محیطزیست مازندران بیان کرد: در قالب این کارگروه دستگاههای اجرایی مختلف وظایف و تکالیفی دارند باید تفهیم شود که امروز در قالب جلسه این مهم انجام شد.
کاویان تصریح کرد: درصورتیکه در حالت اضطرار آلودگی هوا قرار گیریم وظایفی که در قالب این کارگروه به آنان سپرده شده باید شرایط اضطرار را اعلام کرده و سازمان حفاظت محیط زیست تدابیر لازم را برای برگزاری این کارگروه در دستور کار دارد.
وی اضافه کرد: اقداماتی که در قالب این کارگروه وجود دارد بخشی اقدامات سلبی است که برنامهریزی لازم برای سلامت جان مردم نسبت به شرایط موجود انجام شود و دستگاههای مختلف هم وظایفی دارند.
مدیرکل حفاظت محیطزیست مازندران اظهار کرد: در مصوبات امروز مطالعهای در گذشته درباره کانونهای ریزگرد داخلی و خارجی که اثرگذار باشد را تاکنون نداشتیم.
کاویان با تاکید بر اینکه مصوب شد مطالعه علمی در این زمینه انجام شود، خاطرنشان کرد: کانونهای ریزگرد داخلی و خارجی که استان مازندران را تحت تاثیر قرار میدهد، انجام دهیم و مسیرش را طی کنیم تا هرجه سریعتر این مهم انجام شود.
وی یادآور شد: براساس مطالعات باید شناختی که در زمینه کانونهای ریزگرد خارجی داریم به قطعیت برسیم و احیانا اگر کانون جدیدی داریم شناسایی کنیم تا بتوانیم اطلاعات کافی داشته باشیم.
مدیرکل حفاظت محیطزیست مازندران تصریح کرد: براساس مطالعات سال ۹۹ که تاکنون انجام شده ریزگرد و گردوغبار در تاریخهای چهارم و ۲۰ شهریور ماه دلیل عمده آن صحرای قرهقوم ترکمنستان است که بهعنوان دومین کشور در پیرامون ما است که استعداد این را دارد ریزگردها را به کشورمان ارسال کند.
کاویان با اشاره به اینکه یکی از مسائل اینکه باتوجه به اینکه در استان مازندران با پدیدههای اینگونه مواجه نبودیم اندازهگیری پارامترهای مربوط به کیفیت هوا را هم نداشتیم، اظهار کرد: باتوجه به شرایط پیشآمده امسال از محل اعتبارات سال ۱۴۰۱ اداره کل سه مرکز چالوس، آمل و نکا سنجش هوا دایر خواهد شد تا درصورت شرایط اضطرار هوا دادههای مناسب را داشته باشیم.
وی گفت: دادههایی که در تاریخ بیستم شهریور ماه امسال توانستیم اخذ کنیم ذرات گردوغبار شهرهای بهشهر، ساری، نکا و آمل بهعنوان شهرهای در شرایط ناسالم برای گروههای حساس قرار گرفته است بهویژه در شهرستان آمل که تلفیق ذرات گردوغبار از کشور ترکمنستان و گردوغبار حاصل از معدنکاری نشاندهنده حساسیت بالای این موضوع است.
مدیرکل حفاظت محیطزیست مازندران با تاکید بر اینکه تمهیدات ویژهای باید برای معادن شهرستان آمل در دستور کار داشته باشیم، اظهار کرد: تمام برنامهریزیهای ما نیاز به برنامهریزی مناسب دارد ولی متاسفانه در گذشته درگیر مسائل مربوط به آلودگی هوا نبودیم ایستگاههای مناسب برای پایش آلودگی هوا نداشتیم.
کاویان یادآور شد: براساس مطالعات انجام شده توسط سازمان حفاظت محیطزیست عمده کانونهای انتشار گردوغبار در کشور منشا خارجی دارند.
وی با تاکید بر اینکه باتوجه به شرایط اقلیمی و افزایش جریانات باد شرقی احتمال دارد شاهد تکرار ریزگردها به استان مازندران باشیم، خاطرنشان کرد: در قالب کارگروه شرایط اضطرار باید به تکالیف خود عمل کنند و تیم عملیاتی در این زمینه انسجام ببخشیم.
مدیرکل حفاظت محیطزیست مازندران یادآور شد: طی سالها تلاش زیادی داشتیم تا ایستگاههای سنجش آلودگی هوا را به تعداد قابل قبولی برسانیم که اعتبارات لازم برای راهاندازی ایستگاهها در شهرستانهای چالوس، آمل و نکا ابلاغ شده و تجهیزات لازم هم ارسال شده است.
کاویان گفت: در بحث اقدامات باید شاهد انسجام لازم در انجام فعالیتها باشیم.