0
یادداشت؛

چرا «هَیْهَاتَ مِنَّا الذِّلَّة»؟

  • کد خبر : 19406
  • ۲۰ تیر ۱۴۰۴ - ۱۲:۵۰
چرا «هَیْهَاتَ مِنَّا الذِّلَّة»؟
انسانی که محصول اقتصاد است، نه عزّت را می‌فهمد و نه ذلّت را. اساساً مفاهیمی چون عزّت و ذلّت، به‌مثابه جایگاه و منزلت انسانی، در منظومه فکری انسانِ محدود به اقتصاد، جایی ندارد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «خط شمال» اگر هم سخنی از عزّت و ذلّت به میان آید، تنها در نسبت با فقر و غناست؛ گویی انسان فقط در محرومیت یا برخورداری از دارایی‌های اقتصادی معنا می‌یابد.در حالی که در آموزه‌های اسلامی، با وجود توجه به اقتصاد برای تأمین معیشت دنیوی، انسان بسیار فراتر از این سطح تعریف شده است. انسان در نگاه اسلامی، صاحب کرامت است، خلیفة‌الله است و منزلتی دارد که هیچ‌یک از کمالات و دارایی‌های دنیوی، با آن برابری و هماوردی نمی‌توانند داشت.

معاویه و اسلاف و اخلافش، محصول دلبستگی به اقتصاد و قدرت بودند. از همین‌رو، توان درک علی، فاطمه و حسنین علیهم‌السلام را نداشتند. آنان ذلیل دنیا بودند و در سودای قدرت و ثروت، مشروع و نامشروع برایشان تفاوتی نداشت.

اما برای امام حسین علیه‌السلام، قدرت و اقتصاد، ابزاری برای زندگی دنیوی بودند، نه هدف آن. او به جامعه و تاریخ پیام داد که انسان نباید اسیر و ذلیل دنیای دیگران باشد. معاویه و پیروانش، مردم را ابزار رسیدن به قدرت و ثروت خود می‌دیدند؛ و هر که را مزاحم منافعشان می‌دیدند، از میان برمی‌داشتند. بزدلان، تسلیم مطامع آنان شدند؛ اما آقای آزادگان، حضرت حسین بن علی علیهماالسلام، تسلیم شدن در برابر چنین مطامعی را با شأن
انسان و انسانیت ناسازگار دانستند.

امام حسین علیه‌السلام فرمودند «هَیْهَاتَ مِنَّا الذِّلَّة» زیرا ذلّت، شایسته مؤمن نیست. و چون مؤمن به ذلّت تن نمی‌دهد، امام مؤمنان هرگز نمی‌تواند ذلیل باشد. از این‌رو، فرمودند «هَیْهَاتَ مِنَّا الذِّلَّة» مقام رفیع امامت، با تسلیم شدن در برابر باطل، هرگز جمع نمی‌شود.

اگر روزی مؤمن ناچار به انتخاب شود؛ میان ذلیل مطامع شیاطین تاریخ بودن یا به سوی پروردگار رفتن، بدون تردید انتخاب مؤمن «لقاءالله» خواهد بود «فَلْیَرْغَبِ الْمُؤْمِنُ فِی لِقَاءِ رَبِّهِ مُحِقّاً» پس «هَیْهَاتَ مِنَّا الذِّلَّة» نه یک شعار، که بیانگر حقیقتی استوار از هویت انسانی و ایمان واقعی است.

خدایا! تو را شاکریم که ما را حسینی آفریدی که گفتنِ «هَیْهَاتَ مِنَّا الذِّلَّة» را از حسین علیه‌السلام آموختیم.

یادداشت: عابدین مؤمنی عضو هیأت علمی دانشگاه تهران

لینک کوتاه : https://khateshomal.ir/?p=19406

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.