به گزارش “خط شمال” زینب در لغت به معنای درخت نیکو منظر است و حضرت زینب (س) را «عقیله بنیهاشم» نام نهادهاند و عقیله، به زنی بزرگمنش گویند که در بین بستگان، عزیز و محترم و در خاندان خود، ارجمند باشد.
حضرت زینب (س) با حرکتی که در طول زندگی خود داشته، الگویی برای چگونه زیستن بوده که هر کسی بخواهد ایشان را الگو قرار دهد، تاثیرگذار است؛ یک زن میتواند اسیر تجملات و خوشگذرانی باشد یا با قوت نفس خود، تبدیل به یک شخصیت بزرگ مانند زینب کبری (س) شود.
امروز جامعه، بهویژه زنان و دختران ما بیش از هر چیز نیاز به الگوگیری از عفت و پاکدامنی چنین بانویی دارند، با نگاهی به زندگی حضرت زینب سلامالله علیها که یکی از راهبران بصیر نهضت عاشورایی است، در مییابیم که عنصر خرد در عملکرد آن حضرت، جایگاه ویژهای داشته است.
بهمناسبت سالروز شهادت حضرت زینب (س) بر آن شدیم تا شخصیت اجتماعی، مذهبی و رسانهای ایشان را برای دختران امروز از نگاه کارشناسان دینی و مذهبی مطرح کنیم.
رسالت زینبی در جامعه امروز الگو باشد
حجتالاسلام علی قاسمی سرپرست اداره تبلیغات اسلامی میاندورود در گفتوگو با خبرنگار ما ضمن تسلیت سالروز شهادت حضرت زینب (س) در مورد تبیین شخصیت ایشان، اظهار داشت: حضرت زینب سلامالله علیها الگویی فوقالعاده برای دختران امروز، بخصوص در زمینه شجاعت است؛ نقش اجتماعی و حتی رسانهای حضرت زینب سلامالله علیها در سختترین شرایط، همانند کربلا که محکم ایستاده و حرف حق را گفتند.
وی تصریح کرد: خطبههایی که حضرت زینب سلامالله در کوفه و شام خواند، نمونه بارز شخصیت یک زن قوی و تاثیرگذار است که مقابل ظلم ایستادند؛ شجاعت حضرت زینب سلامالله علیها برای دختران امروزی ما باید الگو باشد که در سختترین شرایط مثل یک کوه محکم ایستاد و به ما یاد میدهد که در زندگیمان هر چقدر شرایط سخت باشد، عقب نکشیم.
سرپرست اداره تبلیغات اسلامی میاندورود افزود: دختران امروز باید در مورد توهین و حرف ناحق همانند حضرت زینب سلامالله علیها که شجاعت بینظیری داشتند، قوی باشند؛ حرف حق زدن و اثرگذاری با کلام را از وجود نازنین حضرت زینب سلامالله علیها بیاموزند.
قاسمی خاطرنشان کرد: حضرت قویترین حکومتها را به چالش کشیدند و این بانوی بزرگوار در مجلس ابنزیاد که بهدنبال تحقیر کردن اهل بیت سلامالله علیها بودند اما حضرت زینب سلامالله علیها با صدای رسا و شیوای خودشان حرف حق را زدند.
کلام زینب (س)؛ الگوی دختران امروز
وی ادامه داد: دختران امروزی یاد بگیرند که چقدر قدرت حرف زدن و اظهار نظر مهم است یعنی گاهی اوقات یک دختر خانم باید کلام اثرگذار داشته باشد؛ گاهی اوقات پیش میآید بعضی دختر خانمها میگویند که ما مثلاً به دوستانمان میخواهیم بگوییم که حجاب را رعایت کنید اما نمیتوانیم چراکه حرف ما اثر ندارد بنابراین ابتدا خود را تصحیح کند تا حرفش حق باشد.
سرپرست اداره تبلیغات اسلامی میاندورود گفت: یک پدر دست فرزندش را میگیرید و محضر پیغمبر خدا میرود؛ به آقا رسولالله میگوید آقا جان به پسر من بگویید که یک مقدار بهخاطر شرایطش خرما نخورد که پیغمبر خدا فرمودند فردا بیایید؛ فردا نزد پیغمبر خدا رفتند و ایشان فرمودند پسر جان خرما نخورید؛ پدر سوال پرسید، پیغمبر خدا دیروز چرا این حرف را نزدید که فرمودند دیروز من خودم خرما خورده بودم و حرف من تاثیر نداشت اما امروز خرما نخوردم و حرفم تاثیر دارد؛ آقا رسولالله فرمودند «کِی رطب خورده تواند منع رطب کند».
قاسمی بیان کرد: حضرت زینب سلامالله علیها هیچ زمان از اصولش کوتاه نیآمد، در هر شرایطی ارزشها و اعتقادات خودش را حفظ کرد یعنی دختر خانم ما هم باید همینطور باشد؛ نباید در بعضی مجالس گناه که قرار گرفت، از اصول و اعتقاداتش کوتاه بیاید؛ حضرت زینب سلامالله علیها تا آخرین لحظات عمرشان حجاب رو رعایت کردند و چادر از سر نگرفتند؛ دختران امروزی هم باید یاد بگیرند که در هر محیطی چه در مدرسه و چه در جامعه و حتی فضای مجازی ارزشها رو فراموش نکنند؛ باید بداند که برای چادرش ارزش قائل باشد و این چادر یعنی استقامت و ایستادگی.
وی عنوان داشت: ارتقای مهارتهای گفتاری را باید از حضرت زینب سلامالله علیها یاد بگیریم که کنار دروازه شام چه سخنرانی قرایی داشتند؛ دختر امروزی باید یاد بگیرد که چهطور، درست و قاطع حرف بزند همانند حضرت زینب سلامالله علیها که با کلامش قلبها را تکان داد و ظلم را افشا کرد.
سر نی در نینوا میماند اگر زینب نبود، کربلا در کربلا میماند اگر زینب نبود
سرپرست اداره تبلیغات اسلامی میاندورود افزود: مهارت کلامی حضرت زینب سلامالله علیها باید در دنیای امروزی فرهنگسازی و ترویج شود؛ نقش اجتماعی حضرت زینب سلامالله علیها نیز در کنار شخصیت مذهبی ایشان بسیار قوی بود؛ زمانیکه در اجتماع قرار میگرفتند همه موارد حضور در جامعه را رعایت میکردند که دختران امروزی میتوانند با الهام گرفتن از حضرت زینب سلامالله علیها در جامعه تاثیرگذار باشند.
قاسمی خاطرنشان کرد: حضرت زینب سلامالله علیها بهدنبال نشان دادن و ترویج جهاد تبیین در جامعه خود بودند؛ از زمان اهل بیت عصمت و طهارت علیهمالسلام جهاد بود که حضرت آقا نیز چند سال قبل اشارهای به مسئله جهاد تببینی که حضرت زینب سلامالله علیها و آقا امام سجاد علیهالسلام مطرح میکردند، داشتند.
وی در پایان با تاکید بر اینکه حضرت زینب (س) یک زن آگاه و تاثیرگذار بود که با رفتار و کلامش حقیقت را زنده نگهداشت، گفت: دختران امروزی ما هم میتوانند با الگو گرفتن از حضرت زینب سلامالله علیها در زندگی خود شجاعتر باشند، بهتر حرف بزنند و در جامعه نقش پررنگتری ایفا کنند که حضرت زینب سلامالله علیها به ما یاد میدهد که زن بودن یعنی قوی بودن، تاثیرگذار بودن و نگهبانی از ارزشهایی که برای ما ارزش دارند.
حضرت زینب سلامالله مورد تمجید جهانیان است
محسن خاکزاد کارشناس دینی در گفتوگو با خبرنگار ما با اشاره به اینکه در مسلمان عنصری بنام ایمان باید باشد، اظهار داشت: ایمان بر خلاف تصور عام و در نظر لغتشناسان حسگرا، فقط به باور قلبی مکتفی نمیشود بلکه ایمان باید ایجاد محرکهایی در مسلمان کند؛ ایمان اگر تولید عمل نکند، نمیتواند مسلمان را در صف متقین قرار دهد.
وی افزود: زنان مسلمان باید به این دانش برسند که منزلت علیا مخدره زینب کبری سلامعلیها بهجهت آن ایمانی بود که هم استحکام داشت و هم در حرکت بود و هرگز متوقف نشد؛ مردان عالم هم بدانند که زینب کبری صلواتالله علیها نه به خاطر اینکه دخت علی و خواهر حسنین علیهمالسلام بود، مورد تمجید و تکریم جهانیان است بلکه عظمت عقیلهی بنیهاشم به جهت حرکت درست و فهم بالای انسانی و درک مبانی الهیه همراه با تکلیف بود یعنی ایمان تکلیفآور و تکلیفمحور است بنابراین اعمال و تصمیم و ابعاد حرکت این بانو بر پایهی یک ایمان قوی بود که عمل صالح در راه خدا و برای خدا تولید میکرد.
حجاب و صبر دو شخصیت بارز حضرت زینب (س)
این کارشناس دینی ادامه داد: بنابراین دشوار است از بانویی سخن گفته شود که شاهد چند واقعهی بزرگ و عظیمترین حادثهی تاریخ اسلام بود و هم شاهد بود و هم عامل به تکلیف و هرگز باز نایستاد از انجام عملهایی که یک مومن بر دوش دارد؛ در جریانشناسی سیاسی و اجتماعی اسلام پس از وجود حضرت فاطمه علیها سلام، فقط این بانو را میبینیم که درخشش حیرتانگیزی داشته است.
خاکزاد یادآور شد: در کنار ویژگیهایی چون طهارت، تقوی و اهمیت بخشیدن به ارزشهای الهی و فعالیتهای سیاسی و مقابله با عملیات روانی دشمن و امدادرسانی به خلق خدا، کیفی کردنِ محیط خانه و خانواده، حجاب و صبر این بانو از بارزههای شخصیتیشان محسوب میشود؛ این خصلتها تا روزی که از جهان ماده به ملکوت سفر کردند، در ایشان هویدا بود و احدی نتوانست آنرا تحریف و تکذیب کند و حتی دشمنان نیز به تمجید او ناچار شدند.
وی گفت: در کنار این صفات جلیله، زنی نبود که از علم و معرفت بیبهره باشد بلکه بالاترین علم و برترین معرفت را مکتسب شده بود؛ برای زن، حجاب، عفت و جهاد زینب و برای مردان حیا و غیرت و مقاومت و ایثار و اطاعت از حجت خدا درس بزرگی نهفته است؛ بانویی که در مواجهه با استکبار آنروز میتواند برای دشمنان امروز دو درس صبر و مقاومت را بر پایهی ایمان در دانشگاه خود به جهان بیاموزد و این دروس جز در مکتب زینب، جای دیگری تدریس نمیشود.
این کارشناس دینی عنوان داشت: خوب است مسلمان از خود فرزندان صالح بیادگار بگذارد، چراکه فرزند صالح افعال صالح از خود به جای میگذارد؛ وجود نازنین حضرت زینب علیهاسلام گرچه معصوم نبود اما قریب به عصمت مقام و منزلت داشت.
خطبههای علوی حضرت زینب (س)
خاکزاد تصریح کرد: این بانوی کریمه و جهادگر عرصههای مورد نیاز، هم شاهد آتش گرفتنِ درب خانه و شهادت مادر بود و هم مظلومیت پدر و غربت حضرت مجتبی سلامالله علیه را درک کرده بود بنابراین هنگامی که سومین حجت خدا قصدِ هجرت با محوریت قیام علیه طاغوت امویان کردند، زینب کبری (س) بیدرنگ به ایشان پیوستند که این پیوستگی از شروط زمان عقد ایشان با عبدالله جعفر بود؛ حتی دو نوجوان خود را به اذن همسر همراه قافله کرد تا در صورت ضرورت بتوانند جان برکف گیرند و پای رکاب امام زمان باشند.
وی اظهار داشت: طریق رفتار و منش و ابعاد سیاسی و شکل مبارزهی ایشان را به جدهاش حضرت خدیجه سلامالله علیها مَثَل زدهاند، همچنین زینب (س) را شریکهالحسین لقب دادهاند چراکه در نهضت عظیم و سرنوشت ساز کربلا باید یک نفر مانند او میبود تا اسرار نهان قیام و پیروزی جبههی حق را با خطابههای علویاش اعلام و آشکار میکرد.
زینب کبری (س)؛ پیروزی خون بر شمشیر را جهانی کرد
این کارشناس دینی افزود: در واقع باید گفت پدید آورندهی قیام کربلا حضرت ابا عبداللهالحسین علیهالسلام بود و تداوم آن نهضت بر دوش زینب کبری که باید زمینهسازی میکرد تا آن قیام که با رسانههای آنزمانالظاهر سرکوب نشان داده شده بود، را در اذهان روشنگری کرده و ضمن مسدود کردن راه نفوذ نفاق، پیروزی خون بر شمشیر را جهانی میکرد.
خاکزاد خاطرنشان کرد: این کار فقط از عهدهی این بانو بر میآمد، تا جایی که گفتهاند اگر زینب نبود از کربلا و حوادث و عبرتها و آموزهایش هیچ خبری در تاریخ ثبت نمیشد و چه بسا طریقضال را پیش میگرفتند کسانی که در ایمان سست بودند، یاری او در کربلا و خطبههای حیدریاش در کوفه و شام، توانست قیام کربلا را ابدی و جاودانه کند.
وی در پایان گفت: تاریخ ثابت کرد که کتابت و فصاحت بیان این استاد دانشگاه ولایی حضرت زهرا (س) قادر شد تا مکتبی ایجاد کند بنام مکتب زینب که امروز اما خون پاک شهدای والا مقام بهترین و سهلترین پیام برای تداوم راه و مکتب زینب (س) است.